De bibliotheek op school

Leuke boeken, informatie voor spreekbeurten en links naar betrouwbare websites zoals bijvoorbeeld School-tv: onze nieuwe schoolbibliotheek heeft het allemaal. Deze eigentijdse bibliotheek maakt lezen leuker, maar helpt ook om te leren zoeken en samen te werken bij het zoeken.

Past bij huidige generatie kinderen
Basisschoolkinderen groeien op met smartphones en internet. Ze zijn vaak nog handiger met deze ‘nieuwe media’ dan wijzelf en ze zijn ook een andere manier van informatie vinden gewend. Met Google vind je bijvoorbeeld snel informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Maar is deze informatie actueel en betrouwbaar? De informatie uit ons nieuwe computersysteem van de schoolbibliotheek is dat zeker! Dus veilig zoeken naar kennis die up-to-date is. En bovendien biedt de schoolbibliotheek ook boeken of tijdschriften als aanvulling op online informatie.
Via het systeem ‘V@school’ (lees: vie-at-school, de naam van het nieuwe systeem) kunnen de kinderen op een eenvoudige en speelse manier informatieve en leuke boeken en andere informatie vinden. Bijvoorbeeld op thema of verschillende boekentips.

Informatie voor ouders
Vanaf vandaag mogen de kinderen de boeken uit de schoolbibliotheek ook mee naar huis nemen om te lezen. Op die manier hopen we het lezen thuis te stimuleren.
De activiteitencommissie geeft ieder kind een boekentas cadeau.
Wat is de bedoeling? De leerlingen bezoeken op dinsdagmiddag de schoolbibliotheek:

Iedere leerling heeft een eigen schoolpasje waarop komt te staan wat mee naar huis gaat. Per keer mag een kind maximaal 2 boeken meenemen. Pas als boeken weer ingeleverd worden mogen er weer nieuwe boeken mee. De boeken worden vervoerd in de tas die uw kind vandaag meekrijgt. De schoolpasjes blijven op school.

Hoe kunnen boeken geleend worden?
Alle boeken krijgen een streepjescode en het lenen gaat met een schoolbibliotheekpas. Net als in een gewone bibliotheek dus. Het schoolbibliotheekpasje blijft op school. Als je ook boeken uit de openbare bibliotheek leent, let dan op dat de streepjescodes op de schoolboeken er anders uit zien. Zo kun je onthouden welke boeken waar moeten worden ingeleverd.
In 2016 is onze bibliotheek op school geopend. Wethouder Johan Hamster en Silvia Overbeek van de bibliotheek waren hiervoor aanwezig. De kinderen zongen een prachtig lied en Silvia las het boek ‘Boekenliefje’ voor. Hierna nam Johan Hamster het woord en samen met meester Sterenborg pakten ze een boekenkast uit waarna de bibliotheek tot geopend werd verklaard. Als verrassing mochten alle kinderen als cadeau een boek uitzoeken en meenemen naar huis. Op maandag- en donderdagmiddag mogen de kinderen hun boeken inleveren en weer nieuwe boeken uitzoeken. Er zijn dan een aantal moeders in de bibliotheek die de kinderen eventueel kunnen helpen met het uitzoeken van een aantal boeken. We merken dat de kinderen dit erg leuk vinden.

Tot slot willen we ook nog een oproepje doen aan alle ouders, verzorgers en opa’s en oma’s: Heeft u nog mooie, actuele boeken die niet meer gelezen worden? Denk er dan eens aan om ze aan de bibliotheek te schenken. Veel kinderen zullen er dan plezier aan beleven. Alvast heel erg bedankt.